Переваги штрих-коду Code 128, який використовується на бирках для маркування деревини

Бирка для ЕОД від Бергбау-Технік

Стандарт штрих-коду Code 128 істотно відрізняється від таких широко поширених стандартів штрихового коду, як наприклад, EAN (європейський стандарт штрих-коду, призначений для кодування ідентифікатора товару і виробника).


Відмінності полягають, насамперед, у можливості кодування не тільки цифр, але і букв латинського алфавіту, а також спеціальних символів. Крім того, цифровий код у форматі Code 128 стає дуже компактним, що досягається за рахунок «подвійної упаковки» даних, коли два числа записуються в один модуль штрих-коду.


Штриховий код Code 128 включає в себе 107 символів, з яких 103 — символи даних, 3 — стартові і 1 — зупинний (стоп) символ. Для кодування всіх 128 символів ASCII передбачено три комплекти символів штрихового коду Code 128 — A, B і C, які можуть використовуватися всередині одного штрих-коду.

Code 128 дає три основні переваги:
  • ПовнотаНа сьогоднішній день вона є однією з найбільш повних, алфавітно-цифрових, одновимірних символік. Використання трьох різних наборів знаків (A, B, і C) забезпечує кодування повного набору знаків 128 ASCII.
  • КомпактністьКод 128 - одна з найбільш компактних одновимірних символік штрихового кодування. Набір знаків З забезпечує подання цифрових даних методом подвійної щільності. В даному випадку дві цифри представляються одним символьним знаком, що дозволяє заощадити достатньо місця. Ця специфічна особливість системи дає можливість об'єднати безліч ІП та відповідні поля в один штриховий код
  • НадійністьСимволи коду 128 використовують дві незалежні функції самоперевірки, які підвищують надійність при друку і скануванні.